top of page

Як Юрій Новосільський був кандидатом до Студитів


Відомий іконописець Юрій НОВОСІЛЬСЬКИЙ

був кандидатом до монастиря студитів і

проходив період кандидатури у

Свято-Іванівській Лаврі Студійського Уставу УГКЦ.


Мало хто знає, що відомий польський іконописець, мистецтвознавець, богослов, українського походження був кандидатом до монастиря студитів і проходив кандидатуру у Свято-Іванівській Лаврі Студійського Уставу УГКЦ.


Публікую один з його листів, у якому він виразно це стверджує, розповідаючи також цікаві деталі про своє перебування.

Зокрема, він згадує і про те, що під керівництвом єрм. Рафаїла Хомина розписував трапезну церкву у Лаврі, яка на даний час знаходиться на другому поверсі теперішнього адміністративного будинку Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького та перебуває на етапі реставрації.


Реставрація трапезної церкви розпочалася минулого року за згодою керівництва Музею. Реставраційні роботи провадить п. Ірина Гірна.


ТЕКСТ ЛИСТА


Юрія Новосільського

до однієї з сестер монахинь


Краків, 21.ІІ. [19]96 [р.]


Преподобна Сестро!


Спішу із відповіддю на Ваше письмо.


Так, це дійсно був я. У 1942-43 роках перебував на послушанії в Св.Хрестительській Лаврі у Львові. Тоді я мав уже частинні художні студії й цілком природно в монастирі займався іконопиством.


В зимі 42-43 року ми влаштовували трапезну церкву і там о. Рафаїл доручив мені фрескову розпись іконостаса. Я її виконав разом і[з] другим лаврським іконописцем Братом Христофором. Приїзжав до нас ще третій студитський іконописець, вже старший, якого імени на жал[ь] не можу собі пригадати.


В часі мойого перебування у монастирі, я мав змогу многократно посіщати укр.[аїнський] Національний Музей, який [був для] публіки закритий, але мене там пускали.


Літом 43 р. ми, т.[о] є.[сть] Брат Христофор і я виїхали розписувати велику муровану церкву у Болехові. При тій роботі я тяжко захворів на запалення суглобів. Мене поклали в лікарню у Львові, а згодом о.Протоігумен Климентій приказав мені поїхати до дому час дальшої реконвалесценції. Кілька разів писав до мене - та прийшов фронт який нас розділив.


До Вашого відома подаю ще таке: у 1990 році наші польські музеї влаштували мою індивідуальну виставку у Львівській Картинній галереї (108 картин). Тоді кілька днів побував я у Львові й при нагоді посітив Лавру (скансен) і був у церкві на службі в навечеріє Воздвиження Ч[есного] Хреста.


Крім того у Кракові посітили мене студитські ієромонахи й розказали про долю деяких ченців, яких я з воєнного часу пам`ятав.


Хочу також повідомити Вас, що я є автором численних розписей у Польщі, у православних, гр[еко-католицьких] та р[имо]-католицьких храмах. У листопаді минулого року мав індивідуальну виставку у Києві, та в такий осінно-зимовий час не в силі був поїхати.


Я дізнався у Львові, що живий іще Брат Венедикт, якого я дуже любив у монастирі. Якщо можете, передайте Йому мій сердечний привіт.


Пересилаю найкращі побажання


Ваш


Юрій Новосільський


Копія ОРИГІНАЛУ






bottom of page